divendres, 14 d’octubre de 2011

REPRESENTACIÓ DEL CONTE DE L´ORONETA I EL REIAquest conte està representat per 3 colors:

* El groc que simbolitza que succeïx durant el dia. Apareix el SOL.
* El roig que simbolitza la lluita, les batalles, la FORÇA.
* El verd que simbolitza que succeïx en el camp, l´HERBA.
LES NARRADORES DEL CONTE:LES ESPECTADORES I ELS ESPECTADORS:
El rei Jaume I volia conquerir el regne de València que estava ocupat pels moros i per això tenia les tendes amb els seus soldats muntades a prop de València.

Aquells dies precisament una oroneta va arribar amb les seues companyes al campament de Jaume I, i li va agradar el lloc.

Les tendes eren de colors molt vistosos i dalt del tot els Pals que les aguantaven amb una bandera i al mig del campament se trovaba la tenda reial que era la més alta, la més bonica de totes.

L´oroneta, de seguida, se´n va enamorar i va contruir el niu en la tenda més alta i bonica. Les sues companyes passant i repassant, tot era dir-li:

-No faces allí el niu… Mira que les tendes son de roba…

-Mira que qualsevol dia un cop de vent les arrabassarà.

Però ella com si res. Ella volia el seu niu allí, dalt de la tenda més alta i sota un pal amb una bandera groga amb ratlles vermelles com una flama.

Aixo és que hi va fer el niu hi va pondre els ous, els va covar i en van nàixer les oronetes més vives que mai hàgeu vist.

I mentre que l´oroneta s´afanyava pel menjar dels fills, el rei Jaume I es disposaba per avançar cap a València. Va eixir de la tenda i a punt per a muntar a cavall, es quant els soldats van començar a desmuntar la tenda, l´oroneta al sentir un soroll al pal va pensar que tot aquest soroll i moviment acabaria amb el seu niu i començà a volar i a xisclar.

Alesmores el vol desesperat de l´oroneta va fer que el rei alçara els ulls i ell se´n va adonar del que passava.

-Atureu-vos va dir als seus soldats.

-No desmunteu la tenda. Aquesta oroneta ha fet un niu en les nostres tendes i fins que no se´n vaja amb els seus fills la nostra tenda quedarà alçada.

L´oroneta que va endevinar el que passava va començar a volar al voltant del cap del rei com per agrair-li el gest i va retornar al niu.

Des d´aquell dia l´oroneta es va fer molt amiga del rei i perquè tothom coneguera aquesta història Jaume I la va escriure en una crònica: “La crònica del rei en Jaume I”.